Schoolmaatschappelijk werk

KBS De Vlieger is in het schooljaar 2016-2017 gestart met schoolmaatschappelijk werk van De Kern maatschappelijke dienstverlening. Langs deze weg informeren wij u over wat het schoolmaatschappelijk werk voor u kan betekenen. Bij veel ouders/verzorgers is het niet duidelijk wanneer zij een beroep kunnen doen op het schoolmaatschappelijk werk en wat zij daarvan kunnen verwachten. Vaak wordt gedacht dat er ernstige problemen moeten spelen voordat je hulp inschakelt. Dat is niet het geval. Juist in een eerder stadium, als problemen nog niet zo zwaar wegen, kan het heel helpend zijn om een gesprek te hebben. Geen maandenlange hulpverlening maar kortdurende ondersteuning, juist om ernstige problemen te voorkomen.

Voorbeelden van vragen van ouders/verzorgers kunnen zijn:

• Wij zijn aan het scheiden. Waar moet ik op letten bij de kinderen?
  • Mijn kind heeft steeds buikpijn als het naar school moet. Wat kan er aan de hand zijn?
  • De leerkracht heeft gezegd dat mijn kind veel ruzie maakt in de klas. Thuis heeft het ook soms driftbuien. Wat kan ik doen?
  • Ik heb een beperking of ziekte en dat heeft grote invloed op ons gezin, hoe kan ik er voor mijn kind zijn?
  • We maken ons zorgen over onze financiën, bij wie kan ik terecht?

Mocht u contact met de schoolmaatschappelijk werker overwegen, dan kunt u dit kenbaar maken bij de leerkracht en/of de intern begeleider. De intern begeleider verzorgt vervolgens de aanmelding.