Pluslessen

De basiszorg voor kinderen wordt door de leerkrachten in de groep gegeven. Basisstof voor alle kinderen, herhalingsstof voor kinderen die wat moeite hebben met de basisstof en verrijkingsstof voor de vlotte en goed presterende kinderen. Voor de kinderen met een vermoeden van hoogbegaafdheid heeft KBS De Vlieger pluslessen vanaf groep 3. Kinderen zijn dan een dagdeel onderdeel van een groep met gelijkgestemden. Voor de hoogbegaafde kinderen biedt stichting Catent vanaf januari 2017 mogelijkheden voor een bovenschoolse plusgroep. Hoogbegaafde leerlingen leren in sprongen, hebben vele malen minder herhaling en inprent oefeningen nodig dan gemiddelde leerlingen, en benaderen de lesstof op een geheel andere wijze. Zo bekijken zij het liefst eerst het grote geheel en verdiepen zich daarna pas in de onderdelen. Ook houden zij zich bij voorkeur met verschillende onderdelen van een domein tegelijk bezig. In de plusgroepen wordt het onderwijsaanbod hierop aangepast. De leerdoelen in de plusgroepen liggen veelal op andere gebieden dan die van de reguliere lesstof. De uitdaging begint pas als, met creatieve open opdrachten, het hogere orde denkniveau aangesproken wordt (analyseren, evalueren, creëren).

Het is van belang dat hoogbegaafde kinderen 'leren-leren'. De slimme leerling moet oefenen in leer- en werkstrategieën, waarbij het samenwerken, leren plannen en het oefenen van doorzettingsvermogen belangrijke doelstellingen zijn.